Όλοι ξέρουμε, όλοι βλέπουμε αλλά κανείς δεν συμμετέχει.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της Αφρικής αλλά και γενικότερα ο πληθυσμός αυτής της αιματοβαμμένης ηπείρου είναι τεράστιο.
Μόνο φέτος και μάλιστα σε μια περιοχή μόνο, απειλούνται 500.000 ζωές παιδιών επειδή υπάρχει εκτεταμένη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής.
Τα εκατομμύρια βρέφη τα οποία χάνουν τη ζωή τους λόγω υποσιτισμού ή άλλων ασθενειών κάθε χρόνο, που στις ανεπτυγμένες οικονομικά(και μόνο εκεί) κοινωνίες φαντάζουν αδιανόητες, είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους.
Τα εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στην Αφρική δεν έχουν συντείνει στον περιορισμό της πείνας και τον υποσιτισμό" επισημαίνει η Έλεν Κλαρκ, η επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Και πως άλλωστε μιας και ο σύγχρονος τρόπος οικονομικής μελέτης είναι...οι αριθμοί. ΑΕΠ, Χρέος και Δίκτες Ανάπτυξης.
Ο κόσμος όμως δεν τρέφεται με αριθμούς, ούτε εκτιμά την απάθεια και την υπεροψία.
Αυτό ακριβώς που κάνουν οι μεγαλοαστικές κοινωνίες των ανεπτυγμένων χωρών.
Ή μήπως ξεχάστηκαν οι δωροδοκίες Αφρικανών πολιτικών για την εκμετάλλευση του ίδιου του λαού τους από μεγάλες Δυνάμεις; Τα αιματοβαμμένα χέρια και τα κακοφορμισμένα νεκρά σώματα στα ορυχεία και στα μέρη εξόρυξης διαμαντιών, μόνο λίγες δεκαετίες πριν, δεν είχαν συγκινήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη; Η πώληση όπλων για τη διατήρηση εμφυλίων πολέμων δεν ήταν κάτι μεμπτό (πράγμα που συμβαίνει ακόμα και σήμερα σε ΄χωρε όπως η Σομαλία κλπα); Ή μήπως ο ΟΗΕ δεν ήξερε τίποτα; Οι δικοί του άνθρωποι δεν είναι αυτοί που διοικούν κυβερνήσεις, πολυεθνικές, εταιρείες κατασκευής όπλων και τελικά ολόκληρο τον κόσμο;
Μάλλον όχι όπως έδειξε το αποτέλεσμα.Απλά με μία λέξη...Τραγικό!
Είναι παράδοξο μία χώρα με επαρκής πόρους γεωργικής παραγωγής αλλά και τεράστιο πλεονέκτημα από εκμετάλλευση φυσικών πόρων όπως το πετρέλαιο, να μαστίζεται από προβλήματα όπως ο υποσιτισμός, η αύξηση του AIDS αλλά και πολλές ασθένειες που οφείλονται στην υγιεινή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μία νέα μορφή στοματικής γάγγραινας που προσβάλλει παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών και σε ποσοστό 70%-90% αυτά τα παιδιά πεθαίνουν.Αυτά που επιζούν δε, αντιμετωπίζουν προβλήματα όμοια με τερατογένεσης και περιθωριοποιούνται από την υπόλοιπη κοινωνία.(Η εικόνες είναι κάπως αποκρουστικές και εσκεμμένα δεν προστέθηκαν)
Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι γενετικό, αλλά θέμα υγιεινής και πόσιμου νερού, καθαρών αποχετέσυσεων και ενός καλά οργανωμένο αρδευτικού συστήματος.
Δεν γίνεται στον εικοστό πρώτο αιώνα να χάνονται εκατομμύρια παιδιά λόγω πείνας και βρομιάς.
Την ίδια στιγμή που δεκάδες συνέδρια διεξάγονται στις κορυφαίες πολιτείες του κόσμου, με θέμα την κρίση ανθρωπισμού.
Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που διοικούν και εκμεταλλεύονται τις χώρες της Αφρικής είναι αυτοί που οργανώνουν και αυτές τις ανούσιες-ψεύτικες συναντήσεις.
Στην ερώτηση και μείς τι μπορούμε να κάνουμε, ή αν η λύση είναι να γίνουμε όλοι εθελοντές ρισκάροντας τις ίδιες μα τις ζωές, εγώ δεν είμαι κατάλληλος να απαντήσω. Αυτό είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός.Απλά εγώ θεώρησα χρέος μου να παρουσιάσω στον κόσμο την πραγματική κατάσταση όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι ώστε να ευαισθητοποιηθεί. Έστω και η μικρότερη βοήθεια,όχι απαραίτητα οικονομική αλλά και στήριξης, αλληλεγγύης, είναι και αυτό κάτι.
Μια δημοσίευση, μία αφίσα στο δρόμο, όλα είναι ενέργειες ώστε να αποκτήσουμε όλοι μια ολοκληρωμένη εικόνα ώστε να μην εξαπατώμαστε από πολυεθνικές, που καταχράζονται δισεκατομμύρια,τα οποία προορίζονταν για οικονομική ενίσχυση στις πλειγέντες χώρες.
Δεν είναι ιδιαφορετικός κόσμος, αλλά ο ίδιος στον οποίο και εμείς ζούμε.
Απλά σταθήκαμε τυχεροί...
o kosmos kinduneuei apo uperplh8usmo. 500 ek an8rwpoi einai uperarketoi. kai tosoi 8a meinoun.
ΑπάντησηΔιαγραφήπρωτον ο κόσμος δεν κινδυνεύει αλλά έχει υπερπληθυσμο.Και δηλαδή βλέπεις ως λύση εσύ να πεθαίνουν 500 εκ παιδιά κάθε χρόνο λόγω απληστίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌποιος και να είσαι πργματικά σε λυπάμαι, γιατί ακόμα και να νομίζεις πως με αυτό το σχόλιο τρολλάρεις, τότε δεν γίνεσαι αστείος αλλά μεγάλος μαλάκας.