Ίσως ο τρίτος παγκόσμιος να μοιάζει σε πολλούς μακρινό σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι πραγματικά τόσο απίθανο να συμβεί;
Αν το σκεφτούμε καλά η περίοδος που διανύουμε, η δεκαετία 2009-2019 είναι απίστευτα όμοια με αυτή λίγο πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Παγκόσμια οικονομική κρίση, επικίνδυνα διπλωματικά παιχνίδια και άνοδος φασιστικών παρατάξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επικίνδυνα πράγματα. Με τον αντίκτυπο τους να μοιάζει εξαιρετικά σαν μια βόμβα μεγατόνων που περιμένει να σκάσει από στιγμή σε στιγμή. Δεν είναι υπερβολή να τονίζουμε πως οι καιροί που ζούμε είναι εύθραυστοι και εμείς σαν πολίτες είμαστε αρκετά ευάλωτοι και εκτεθειμένοι. Ίσως περισσότερο από τον καθένα.
Ποιος θα πάρει τα πετρέλαια, ποιος θα επικρατήσει στον άτυπο πόλεμο για φθηνό εργατικό δυναμικό;
Αυτά είναι τα κριτήρια και οι πραγματικές αιτίες της παγκόσμιας κατάστασης. Κάθε απόφαση που λαμβάνεται καθημερινώς, κάνει το διεθνές χρηματιστήριο ένα απίστευτο στοίχημα πόκερ. Κανένας χρηματοπιστωτικός οίκος και εταιρεία δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν μία απόφαση μπορεί να διαλύσει το ευρώ ή και ολόκληρη την ένωση. Κάτι που θα έχει αντίκτυπο παγκοσμίως και το πιθανότερο είναι να λειτουργήσει σαν domino για την κατάρρευση ολόκληρου το χρηματοπιστωτικού συστήματος. (Για του λόγου το αληθές αυτά κινδύνευσαν να συμβούν ύστερα από το ιστορικό όχι των Κύπριων βουλευτών. Όπου και χρειάστηκαν δεκάδες δις ευρώ για να σταματήσει η φρενήρης καθοδική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος.)
Ίσως κάποιος να με αποκαλέσει καταστροφικό και να πει πως κινδυνολογώ. Εγώ θα του απαντούσα να δει όλη την εικόνα γύρω από τη Μεσόγειο (κυρίως). Το 1938 διακυβεύονταν πολλά για το πετρέλαιο της Αφρικής. Τώρα ρισκάρονται πολλά για το πετρέλαιο της Κύπρου και της Ελλάδος. Η Τουρκία ύστερα και από παρέμβαση της Ρωσίας ξαναμπαίνει στο κόλπο για την ΑΟΖ και τη διεκδίκηση της μισής εκμετάλλευσης των πόρων. Το Ισραήλ ''τα βρίσκει'' με τους Τούρκους. Κάτι εξαιρετικά απίθανο. Γιατί άραγε; Το Ιράν απειλεί και απειλείται από την Αμερική. Η Βόρειος Κορέα απειλεί και απειλείται από Αμερική και Νότιο Κορέα. Τα υποτιθέμενα προβλήματα στη Συρία δεν έγιναν παρά μόνο για το πετρέλαιο. Το παγκόσμιο ενιαίο νόμισμα φαντάζει όλο και καλύτερο για πολλούς καθώς περνάει ο καιρός. Επικίνδυνα πράγματα ξαναλέω.
Λοιπόν όποιος με αποκαλεί καταστροφολόγο, ας ρίξει και μόνος του μια ματιά στην παγκόσμια σκακιέρα και στο παιχνίδι που εξελίσσεται αυτήν τη στιγμή ανά την υφήλιο. Μία στιγμή, ένα λάθος, μια ιστορική απόφαση μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή για ένα ξέσπασμα. Ένα ξέσπασμα θανάσιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου