Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κυπριακές εκλογές 2013...επιστροφή στο παρελθόν ή μνημονιακό μέλλον;


Οι ιδέες δεν πεθαίνουν όταν έστω και ένας άνθρωπος της έχει καλά φυλαγμένες. Αυτό ακριβώς αποδείχθηκε στις προχθεσινές κυπριακές εκλογές.


To 2004 o κυπριακός λαός και μάλιστα σε ποσοστό 76% απέρριψε το σχέδιο Ανάν ως λύση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Ωστόσο στις 24/2/2013 και σε μία από τις ιστορικά σημαντικότερες στιγμές της μεγάλης νήσου η πλειοψηφία αποφάσισε να δώσει το χρίσμα της διακυβέρνησης στον Νίκο Αναστασιάδη. Τον κύριο εκφραστή του σχεδίου Ανάν. Και μάλιστα σε ποσοστό 57,48 % έναντι 42,52 % του αντιπάλου του κ.Σταύρου Μαλα.
Την ίδια ώρα και μάλιστα από τον πρώτο γύρο των εκλογών όπου και ο Αναστασιάδης είχε το πάνω χέρι, ο ισχυρός κόσμος σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Άγκυρα και Ουάσινγκτον έτριβε τα χέρια από ικανοποίηση.
Γιατί το σχέδιο Ανάν μπορεί να είναι πια νεκρό, αλλά λύσεις τύπου Ανάν όχι μόνο θα έρθουν στο προσκήνιο αλλά πλέον θα στηριχθούν και με μένος από πολλούς.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Κύπρος βάλλεται και σε χρηματοπιστωτικό αλλά και σε γεωπολιτικό τομέα.
Μάλιστα οι εταίροι έχουν ως όρο τα έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου να πηγαίνουν προς την αποπληρωμή του δανείου στήριξης που δέχεται η χώρα.
Από τη μία λοιπόν ο νυν εκλεγμένος πρόεδρος της αδελφικής χώρας είναι μηνμονιακός μέχρι τα μπούνια(ας μου συγχωρεθεί η έκφραση) και από την άλλη είναι και υποστηρικτής της ένωσης με την Τουρκία (λόγω της προϊστορίας με τον Ανάν) . Πράγμα που δηλώνει ότι η έμμεση ή άμεση εμπλοκή Τουρκικών δυνάμεων στην συμμετοχή εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Κύπρου δεν είναι απίθανη.
Ο Σόιμπλε δηλώνει πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το ιδανικό για τη συνέχιση της στήριξης της Κύπρου αλλά και μιας χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Ωστόσο ποιος τον πιστεύει; Και γιατί ο λαός εξαπατάται τόσο εύκολα;Αυτή η ερώτηση αφορά όλους τους πολίτες ανά την υφήλιο.
Οι στόχοι διατήρησης του Αναστασιάδη στο  πολιτικό προσκήνιο ήταν και είναι άλλοι, και μακάρι η Κύπρος να μην το πληρώσει.
Ειδάλλως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου