Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλικές εκλογές 2013...Μέγας νικητής ο κανένας


To έχουμε πει από όταν ξεκινήσαμε, δεν κάνουμε ενημέρωση αλλά κριτική και η κριτική μας είναι αυστηρή. Όπως ήταν και αυτή που υπέδειξαν οι Ιταλοί πολίτες στις πρόσφατες εθνικές  εκλογές, όπου και κατακερμάτισαν δια της ψήφου τους τον εκπρόσωπο της κ.Μέρκελ και των υπολοίπων σε Βρυξέλλες και Βερολίνο κ. Μ.Μόντι.

Αντίθετα με εμάς που υποκύψαμε σε εκβιασμούς και εκφοβισμό οι γείτονές μας απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως η χώρα τους δεν είναι τροχοπαίδι της νέας ευρωπαϊκής τακτικής και των ορέξεων της. Όχι μόνο έστειλαν τον Professore από εκεί που ήρθε, λέγοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η πολιτική του μνημονίου και της λιτότητας είναι εκτός συζήτησης, αλλά επανέφεραν και σε ηγεμονική (σχεδόν νικητή) τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τον γνωστό σε όλους μας καβαλιέρε και πρώην πρωθυπουργό.
Πλέον η ακυβερνησία στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία στην ευρωζώνη είναι γεγονός. Κατακερματισμένη και διχασμένη σε οικονομικό, πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο η γειτονική χώρα έβγαλε νικητή στη Βουλή και στη Γερουσία τον κεντροαριστερό Μπερσάνι(29,54% και 31,63% αντίστοιχα) χωρίς ωστόσο να παίρνει αυτοδυναμία και με τον κεντροδεξιό Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε απόσταση αναπνοής(29,18% σε βουλή και 30,72 σε γερουσία).
Ευχάριστη έκπληξη ωστόσο ήταν το 25.55% που κατέκτησε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο με το <<Κίνημα 5 αστέρια>>. Πρώτος σε αρκετές περιοχές ο διάσημος κωμικός συγκέντρωσε ψήφους οργισμένων και αγανακτισμένων πολιτών χωρίς να είναι αυτό που λέμε ο στιβαρός πολιτικός που θα ηγηθεί μιας χώρας. Ωστόσο το μήνυμα οι Ιταλοί το στείλανε.
Έτσι πέρα από την επάνοδο Μπερλουσκόνι στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας, έχουμε και την περιβόητη''περιοδεία τσουνάμι'' του Γκρίλο με ένα βανάκι σε όλη την Ιταλία. Παρ'ότι δεν είχε στήριξη από τα ΜΜΕ αυτό δεν τον εμπόδισε να κάνει επέλαση στο διαδίκτυο. Φαίνεται πως έπιασε τελικά.
Η Ευρώπη είναι σε αναταραχή, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε σε σύγχυση, κάτι που ωστόσο φαίνεται να αρέσει στο κόμμα του Μπερλοσκόνι που με δηλώσεις τους τόνισαν πως δεν έχουμε πεθάνει, άλλο αν το νομίζατε. Κάντε την αυτοκριτική σας.
Κάποιοι τον χαρακτήρισαν ως έναν νέο Μουσολίνι. Η αλήθεια είναι πως δίχασε και ο ίδιος την Ιταλία με τις σπατάλες και τις υπερβολές του. Είναι γνωστό πως κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξει ξανά τους Ιταλούς επιχειρηματίες, την ιταλική αφρόκρεμα. Όμως όπως και να γίνει αποτελεί ένα αγκάθι για την ευρωπαϊκή-γερμανική επεκτατική πολιτική. Ένα χαστούκι στους  ισχυρούς άντρες των Βρυξελλών που θέλουν να πιστεύουν πως τα έχουν όλα υπό έλεγχο.
Βέβαια τα πάντα δείχνουν ακυβερνησία καθώς  συμμαχίες κομμάτων είναι λίγο πολύ απίθανες να συμβούν παρά τις ελπίδες των Ευρωπαίων, που θέλουν τον Μπερσάνι με τον Μόντι.
Η Ιταλία δείχνει έναν δρόμο δύσκολο αλλά και εθνικά ανεξάρτητο από τα καπρίτσια των Ευρωπαίων.
Μήπως είναι καιρός να μιμηθούμε και εμείς το ίδιο;Αρκετά καλά κατοικίδια δεν ήμασταν μέχρι τώρα; Που μας οδήγησε αυτό; Σε περισσότερα σκάνδαλα, μεγαλύτερη υπεξαίρεση χρήματος, ύφεση, ανεργία και τελικά μιζέρια.
Ας το σταματήσουμε στις δικές μας εθνικές εκλογές.
Και δεν θα αργήσουν να είστε σίγουροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου