Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Μην αφήσουμε τον ρατσισμό να κατασπαράξει την κοινωνία...


Η οικονομία μπορεί να μην κατέρρευσε και η χώρα ίσως να έχει γλιτώσει μια οικονομική πτώχευση (πολύ αμφιβάλλω, η χρεοκοπία είναι εδώ ανάμεσά μας και το μόνο που συμβαίνει είναι η απόκρυψη γεγονότων πως μια χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη), όμως η κοινωνική πτώχευση είναι γεγονός.
Η κοινωνία μας έχει διασπαστεί σε στρατόπεδα και αντιμετωπίζει με απάθεια την συρρίκνωσή της. Σε τελική ανάλυση ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια κοινωνία;
- Η αλληλεγγύη, η στήριξη η κατανόηση και προπαντός μια πολιτισμένη συμπεριφορά. Ξέρω, θα μου πείτε πως τα πράγματα είναι δύσκολα, η πολιτική σκηνή συνεχίζει να βιάζει εκατομμύρια αθώες ζωές. Πως να παραμείνουμε πολιτισμένοι όταν ο διπλανός μας πεινάει, όταν τα μισά μέλη μιας γειτονίας αντιμετωπίζουν καθημερινά τον κίνδυνο ανεργίας και την ανικανότητα να παρέχουν ρεύμα στις οικογένειές τους και όλα αυτά όταν είμαστε στον 21ο αιώνα.
Δεν θα φέρω καμία αντίρρηση αλλά ακόμα και αν το έκανα θα με αποκαλούσα ψεύτη και υποκριτή. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει και όλοι μας είδαμε αιφνιδίως ποιο είναι το άλλο πρόσωπο αυτής της περιβόητης οικονομικής θεωρίας.
Ωστόσο αυτό που μας κάνει ανθρώπους είναι το ότι μπορούμε να κρίνουμε γεγονότα πέρα από των βασικών ενστίκτων μας και ότι έχουμε τη δυνατότητα (αν το θελήσουμε) να μην ενεργούμε μόνο ατομικά, μόνο για την πάρτη μας και το δικό μας τομάρι. Δυστυχώς όμως η ελληνική κοινωνία συμπεριφέρεται σπασμωδικά και χωρίς καμία λογική. Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια αποδιοργανωμένη κοινωνία, για ένα σύνολο χωρίς συνοχή.
Και αυτό είναι λογικό, αλλά για αυτό γράφουμε και το τονίζουμε συνεχώς, μην χάσουμε αυτό το κάτι που μας κάνει ανθρώπους...
Οι Έλληνες είναι ένας από τους λαούς που ένιωσε τις επιπτώσεις από ρατσιστικά και μη δημοκρατικά καθεστώτα και οι πληγές είναι ακόμα νωπές ακόμα και ύστερα από 40 περίπου χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να επιζητούμε μία λύση λοιπόν που παρουσιάζει αυτό το πρόσωπο. Ένα πρόσωπο μιας ιδεολογίας αντιδημοκρατικής, ρατσιστικής που μισείθηκε και μισείτε από κάθε πολίτη που έχει και έστω μια σταγόνα ανθρωπιάς μέσα του. Η λύση δεν είναι για όλα η βία, ακόμα και αν βρισκόμαστε σε αυτήν την Ελλάδα χωρίς ταυτότητα.
Προσωπική παράκληση σε όλους τους Έλληνες πολίτες που τους διακατέχει ακόμα ένα αίσθημα ευαισθησίας. Μην λειτουργούμε αφαιρετικά ψάχνοντας το ''μη χείρον βέλτιστον''. Ας κοιτάξουμε πέρα από το δάχτυλό μας. Εξ' άλλου οι αποφάσεις που παίρνονται από την πολιτική ηγεσία αλλά και από όλους εμάς δεν έχουν επιπτώσεις μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον.
Σκοπός του άρθρου δεν είναι να κάνει μάθημα ιστορίας αλλά να επαναφέρει το κοινωνικό αίσθημα, το αίσθημα αλληλεγγύης...
Οι ρατσιστικές λύσεις δεν αποτελούν διέξοδο. Ο ρατσισμός δεν περιορίζεται μόνο σε μια ομάδα ατόμων και ιδεών αλλά σε όλους. Κατ' επέκταση ο φασισμός δεν σταματάει μόνο εκεί που φαίνεται και οι Έλληνες το είδαν αυτό και το ξέρουν.
Είναι χρέος μας να το σταματήσουμε αυτό δείχνοντας ένα πρόσωπο με αγάπη προς το συνάνθρωπο, στον πληγέντα πολίτη που μπορούσε να είμαστε εμείς. Όλοι έχουμε ψυχή και όλοι θα αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό σε κάποια φάση της ζωής μας. Δεν είναι λύση να τον αγκαλιάσουμε για να μην πληγωθούμε μετά. Η υποστήριξη του ρατσισμού και κατ επ΄επέκτασητου φασισμού και της ιδεολογίας που πρεσβεύουν (ακόμα και αν αυτό είναι εκούσιο) είναι συνενοχή και συμμετοχή σε όλα αυτά που πλήγωσαν την Ελλάδα και που τώρα την απειλούν ξανά.
Τέλος θα κλείσω με ένα περιστατικό που συνέβη σε γνωστό συπερ μαρκετ και παράλληλα να σας ζητήσω συγγνώμη αν σας κούρασα με το μακροσκελές άρθρο.
Σε γνωστό σούπερ μάρκετ πήγε να πληρώσει στο ταμείο ένας ρακένδυτος άντρας με δύο κονσέρβες και ένα γκαζάκι στο χέρι. Η νεαρή ταμίας του είπε''Συγγνώμη αλλά είναι πολιτική του καταστήματος και θα σας ζητήσω να περάσετε έξω, γα να μην βρω και εγώ το μπελά μου''. Δύο άλλοι πελάτες που παρακολούθησαν το γεγονός αμέσως είπαν να πληρώσουν εκείνοι τα πράγματα του ανθρώπου. Και τότε η κοπέλα τους είπε ''Όχι, δεν είναι ανάγκη, αυτό είναι δική μου υποχρέωση''. Έτσι τα πλήρωσε εκείνη και τα έδωσε ύστερα στον άνθρωπο. Βλέπουμε λοιπόν ποιο μπορεί να είναι το πρόσωπο μιας κοινωνίας που σταδιακά καταρρέει. Είναι ξεκάθαρα δική μας επιλογή αν θα κρατήσουμε αυτήν την ανθρώπινη στάση ή αν θα περιθωριοποιήσουμε κάθε τι που μας ξενίζει.Ο  ρακένδυτος άνδρας δεν διευκρινιζόταν αν ήταν Έλληνας ή ξένος. Λες και έχει καμία ουσιαστική σημασία. Δυστυχώς για μια μερίδα πληθυσμού έχει, και τα αρρωστημένα μυαλά αυτών δεν θεωρούν τέτοιους ανθρώπους άξιους βοήθειας παρά μόνο αν έχουν ελληνικό αίμα. Λες και το αίμα μας είναι διαφορετικό από όλων των άλλων.
 Χίλια μπράβο στην κοπέλα και σε κάθε έναν που είναι εκεί και δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο χωρίς να ξεχωρίζει εθνικότητες. Όλοι είμαστε άνθρωποι και σαν τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε. Δείτε, διαβάστε, ψάξτε...Οι νέοι οφείλουν να φτιάχνουν έναν κόσμο και όχι να τον γκρεμίζουν. Με τον ρατσισμό δεν φτιάχνεις παρά μόνο ένα τέρας... ένα τέρας με δόντια που κατασπαράζουν κάθε τι ανθρώπινο.

Υ.Γ. Για κάθε έναν που θα τρέξει να απαντήσει απερίσκεπτα να πω ότι δεν λέω πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση ή με τη λαθραία διακίνηση προϊόντων και ανθρώπων.Όλους μας ενοχλεί.Απλά είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές. Μέσα μας χτυπάει ένα πράγμα που το λένε καρδιά και όχι υπολογιστική μηχανή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου