Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

TΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ INCEPTION?



Είναι ένα ερώτημα στο οποίο ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί,εκτός βέβαια αν ήμασταν μέσα στο μυαλο του ίδιου του Christopher Nolan(ή ακόμα και στο όνειρό του...).Πραγματικά πιστεύω πως όσοι έχουν δει την ταινία έχουν συζητήσει τουλάχιστον μία φορά για το τι πραγματικά συμβαίνει στο τέλος.Ο Di Caprio βρίσκεται ακόμα σε όνειρο ή έχει τελικά απελευθερωθεί από την εμμονή του παρελθόντος και έχει επιστρέψει στην πραγματικότητα;Είναι ένα ερώτημα που για πολλούς από εμάς αποτελεί έναν λόγο για πραγματική παράνοια.Μα ας το πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή καλύτερα.



Πρώτον,όλες οι απόψεις είναι δεκτές και θεωρούνται λογικές.Βλέπετε το τραβάει και η ίδια η ταινία.
Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να πω την ιστορία που διαδραματίζεται στην ταινία αλλά μόνο να εστιάσω στο γεγονός αν στο τέλος αυτό που βλέπουμε ως τελευταία σκηνή είναι όνειρο ή πραγματικότητα.
Και αυτό είναι εντελώς εσκεμμένο.Όποιος έχει δει την ταινία έχει απλά μείνει εκστασιασμένος και μέσω αυτού του άρθρου επιχειρείται να βρει μια απάντηση στο ερώτημα που σίγουρα του ταλανίζει ακόμα και σήμερα το νου.Ή ακόμα έστω να παραθέσει στοιχεία που μπορεί να ενισχύσουν το δικό του εναλλακτικό τέλος.
Ας ξεκινήσουμε από το σημείο που έχει πληγωθεί ο Σάιτο(ο επιχειρηματίας)και λέει στον Cobb(Leonardo DiCaprio) ότι παρ'όλα αυτά θα τηρήσει την συμφωνία.Ωστόσο όταν πέθανε χάθηκε στη λίθη με αποτέλεσμα ο Cobb να τον ψάξει βαθύτερα στο υποσυνείδητο.Εκεί τον βρίσκει ηλικιωμένο και προσπαθεί να του θυμίσει την συμφωνία τους με σκοπό να γυρίσουν πίσω στην πραγματικότητα.
Εκεί ο Σάιτο αγγίζει το πιστόλι(σαν να δηλώνει ότι αν σκοτωθούν θα ξυπνήσουν).
Ωστόσο η επόμενη σκηνή τους βρίσκει όλους στο αεροπλάνο,ξύπνιους και ικανοποιημένους.
Ο Cobb ύστερα γυρίζει σπίτι και βρίσκει τα δυο του παιδιά και τα αγκαλιάζει.Για πρώτη φορά σε όλο το έργο ο Nolan εσκεμμένα μας δείχνει τα πρόσωπα των παιδιών.Αυτό δεν γινόταν στα όνειρα προηγουμένως,οπότε είναι ένα στοιχείο για το οτι ο DiCaprio δεν βρίσκετια σε όνειρο.
Όμως αν ήταν έτσι τότε η σβούρα στο τέλος τι ρόλο βαράει;Γιατί δεν σταματάει να γυρνάει;
Εδώ υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο το οποίο μας κάνει να πιστεύουμε πως όντως όλο αυτό είναι όνειρο.

Ο DiCaprio λόγω των ενοχών του,έχει κρατήσει στο υποσυνείδητο την γυναίκα του.Παρ'όλα αυτά ενώ εκείνη την αντικρίζει κατάματα,όπως προααφέρθηκε το ίδιο δεν συμβαίνει και με τα παιδιά του.
Με το να αντιμετωπίζει την αλήθεια με τη γυναίκα του λέγοντας της πως δεν υπάρχει,κατά έναν τρόπο συγχωρεί τον ίδιο του τον εαυτό.Κατά έναν τρόπο θεωρεί τον εαυτό του άξιο να αντικρίσει τα παιδιά του ακόμα και αν αυτο συμβεί σε όνειρο.
Και στο κάτω κάτω της γραφής ποτέ δεν μας έδειξε ο σκηνοθέτης ότι ο Σάιτο αποδέχθηκε την έκκληση του Cobb  να γυρίσουν πίσω.
Κατά συνέπεια ότι συμβαίνει από εκείνο τον διάλογο(που ο ένας είναι ηλικιωμένος και ο άλλος όχι) και μετά,ίσως να αποτελεί φαντασίωση ενός εναλλακτικού τέλους από τον Cobb ο οποίος στην πραγματικότητα είναι χαμένος στη λίθη.
Καλά όλα αυτά θα σου πει κάποιος μα στο τέλος η σβούρα αντί να γυρίζει με τον ίδιο ρυθμό αρχίζει και κλίνει τρεμοπαίζοντας...

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...
Πάντως θα θέλαμε να ακούσουμε και τις δικές σας γνώμες και εκδοχές είτε σαν σχόλιο εδώ είτε στην σελίδα μας στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου