Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

O εγκέφαλος είναι ένας υπερυπολογιστής...το ανάποδο;


Εκατομμύρια δεδομένα και ερεθίσματα το δευτερόλεπτο δέχεται και επεξεργάζεται ένας εγκέφαλος.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελεί το μεγάλο πόθο των επιστημών για δεκάδες χρόνια.Η προσπάθεια κατανόησης του εγκεφάλου μας είναι για αυτούς κάτι σαν την καιόμενη βάτο.Το απόλυτο αποτέλεσμα κατανόησης ενός τέλειου λειτουργικού συστήματος.

Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν 200 ερευνητές σε 80 ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο μέσα από το Human Brain Project. n Ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εδρεύει στη Λοζάννη και θα διαρκέσει 10 χρόνια.Στόχος του η πλήρης κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και η μετατροπή αυτών των δισεκατομμυρίων νευρολογικών δεδομένων σε δεδομένα υπολογιστή.Φανταστείτε έναν υπολογιστή με συναισθήματα και συνείδηση.Υπέροχο;Ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα για την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως μέσω του προγράμματος θα δοθούν απαντήσεις σε νευρολογικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.Συνολικά η προσπάθεια θα κοστίσει 1,6 δισεκατομμύρια.
Ωστόσο αυτό που προσωπικά φοβάμαι είναι ο ίδιος ο ανθρώπινος εγκέφαλος.Δεν είναι ούτε το άγνωστο,ούτε τα αποτελέσματα της μελέτης.
Αυτό που με τρομάζει είναι το πως αυτά που θα ανακαλυφθούν θα χρησιμοποιηθούν αντικειμενικά και για καλό σκοπό.Η ανθρωπότητα ανά την ιστορία έχει χρησιμοποιήσει τα τεχνολογικά επιτεύγματα για καταστροφές και πολέμους.
Ποιος μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν θα γίνει το ίδιο και αυτήν την φορά;
Αρκεί να περιμένουμε μια δεκαετία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου