Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Οι άντρες και οι γυναίκες βλέπουν - κυριολεκτικά - διαφορετικά τα πράγματα γύρω τους




Είκοσι χρόνια πριν, ο John Gray δημοσίευσε ένα δημοφιλές βιβλίο με τίτλο "Οι άντρες είναι από τον Άρη, οι γυναίκες από την Αφροδίτη". O Gray έθεσε ευθέως ότι τα πιο κοινά προβλήματα σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι αποτέλεσμα θεμελιωδών διαφορών μεταξύ των φύλων.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ διαπιστώνει ότι η διαφορά στις απόψεις των δύο φύλων μπορεί να ξεκινήσει με μια φυσιολογική διαφορά στον τρόπο που οι άνδρες και οι γυναίκες βλέπουν τα πράγματα γύρω τους.


Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέταζαν που κοίταζαν οι άνδρες και οι γυναίκες κατά την προβολή στατικών εικόνων από ταινίες και έργα τέχνης. Τελικά διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες, ενώ έκαναν λιγότερες κινήσεις με τα μάτια σε σχέση με τους άνδρες, όσες έκαναν ήταν μακρύτερες και σε πιο ποικίλες θέσεις.


Αυτές οι διαφορές έγιναν μάλιστα μεγαλύτερες κατά την προβολή εικόνων από ανθρώπους. Σε φωτογραφίες ετερόφυλων ζευγαριών, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προτιμούσαν να κοιτάζουν την γυναικεία φιγούρα παρά την ανδρική. Ενώ οι άνδρες έδειχναν περισσότερο ενδιαφέρον για τα πρόσωπα και των 2 φύλων, τα μάτια των γυναικών έδιναν επίσης προσοχή στο υπόλοιπο του σώματος – και ιδίως της γυναίκας!



Είναι γεγονός πως τα ανθρώπινα μάτια απωθούνται από περιοχές που προξενούν ένα αίσθημα απειλής , τέτοιο παράδειγμα είναι ακόμα και ο ήλιος , ενώ έλκονται από αυτές που εκπνέουν σιγουριά. Μία αντιληπτή διαφορά μεταξύ των δύο φύλων έγκειται εκεί , καθώς είναι αυξημένη η ευαισθησία απειλής των γυναικών και γι' αυτό όταν νοιώθουν ψυχολογική πίεση (ακόμα και από την άμεση επαφή βλεμμάτων - direct eye contact) , αποτρέπουν το βλέμμα τους προς τα κάτω , ελαφρώς προς τη μύτη του προσώπου που αντικρίζουν , ή ακόμα και προς το υπόλοιπο σώμα! Αντίθετα , οι άνδρες κάνουν άμεση οπτική επαφή με τα πρόσωπα και κυρίως στα μάτια των φωτογραφιών!




Σύμφωνα με τον Felix Mercer Moss, τον ηγέτη της έρευνας "Η μελέτη αποτελεί την πιο αδιάσειστη απόδειξη ότι, παρότι καταλαβαίνουν τον ίδιο κόσμο, οι απόψεις των ανδρών και των γυναικών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. "

 Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLΟSONE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου