Τρίτη 2 Απριλίου 2013

GAME OF THRONES (1 EPISODE REVIEW) Μια μεγάλη επιπολαιότητα...


Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, σήμερα όπως και κάθε Τρίτη, θα υπάρχει το review του επεισοδίου της σειράς που όλοι αγαπήσαμε.

Δυστυχώς, και λέω δυστυχώς γιατί είμαι από τους πιο φανατικούς τηλεθεατές της σειράς, το πρώτο επεισόδιο δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτό που περιμέναμε. Ούτε καν πλησίασε τις δικαιολογημένα υψηλές απαιτήσεις μας.
Ξέρω, ξέρω κάποιοι θα πείτε θέλοντας να δικαιολογήσετε την παραγωγή πως το πρώτο επεισόδιο ήταν απλά εισαγωγικό και λειτούργησε ως πρόλογος για το κυρίως μέρος.
Αυτά είναι κουταμάρες (για να μην πω τίποτα άλλο). Το επεισόδιο ήταν σκέτη αποτυχία. Ακόμα και αν αυτό επιθυμούσαν οι παραγωγοί, να λειτουργήσει δηλαδή  ως σημείο εκκίνησης, έπρεπε αν μη τι άλλο να το κάνουν λίγο ενδιαφέρον. Δεν ξέρω αν ακούγομαι αυστηρός αλλά κατά την γνώμη μου ήταν το πιο βαρετό επεισόδιο σε αυτά τα δύο και κάτι χρόνια της σειράς.
 Ήταν το μόνο επεισόδιο που δεν σε έκανε να περιμένεις με ανυπομονησία το επόμενο. Να μην μπορείς να κρατηθείς για να το δεις.
Ας πάμε σε ένα άλλο κομμάτι τώρα, σε αυτό της κατανομής του χρόνου. Αυτό πια με το να χωρίζεται το κάθε επεισόδιο σε έξι δεκάλεπτα αφιερωμένα το καθένα σε έναν ήρωα, πραγματικά πρέπει να σταματήσει. Από τη μία δεν εμβαθύνει σε κανέναν χαρακτήρα και από την άλλη κάνει τη σειρά να φαίνεται απλά σαν μια αφήγηση της ιστορίας και όχι σαν μια ζωντανή εξιστόρηση. Κεντρική ήρωες όπως σας είχα αποκαλύψει και στο προηγούμενο άρθρο είναι ο Τζον Σνόου στο Βορρά και η Ντυνέρις Ταργκάρυεν η Θυελλογέννητη στην Ανατολή. Αλλά πραγματικά ποιον νοιάζουν αυτές οι ιστορίες; Το westerow βρίσκεται σε πόλεμο με τρία βασίλεια να έχουν ανοίξει ανοιχτή διαμάχη με τους Λάννιστερ. Ο μεγαλύτερος στρατός του Βορρά με βασιλιά τον γιο του Νεντ Σταρκ, Ρομπ αναζητεί εκδίκηση και ανεξαρτησία. Και το μόνο που είχαν να δείξουν ήταν δυο σκηνές με τον Άρχοντα του Βορρά;
Όπως έχω προαναφέρει πολλές φορές, η παραγωγή βιάζεται και προσπερνάει πολλά γεγονότα χωρίς λεπτομέρειες και πολλά πολλά, αλλά και αυτό με μέτρο. Κατανοητό πως μέσα σε δέκα επεισόδιο δεν μπορούν να δείξουν ότι γίνεται στα βιβλία αλλά όχι και μια σκηνή με τον κεντρικό εχθρό των Λάννιστερ. Δηλαδή σε λίγο που θα εμφανιστούν και η Άρυα Σταρκ και ο Τζέιμι Λάννιστερ και οι ''Άλλοι'' τι θα γίνει; Τι να περιμένουμε; Μια σκηνή ενός λεπτού για τον καθέναν;
Μακάρι αυτό να αλλάξει στα επόμενα επεισόδια και να εστιάζουν περισσότερο στους χαρακτήρες και σε ότι πολιτικό και παρασκηνιακό φόντο περιπλέκεται από πίσω τους.
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω κάτι που τους περισσότερους δεν τους νοιάζει, αλλά για όσους έχουν διαβάσει τα βιβλία αποτελεί το κύριο μέλημα. Η ιστορία ναι ξέρω, βασίζεται στην ιστορία της φωτιάς και του πάγου. Όπως λέει και στην εισαγωγή ''based on the song of ice and fire novels'' αλλά και οι ιθύνοντες ξέρανε πως αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
Για χάρη της τηλεοπτικής μεταφοράς και του σεναρίου πάρα πολλά και όταν λέω πάρα πολλά,το εννοώ, παραλείπονται ή ακόμα και... αλλάζουν. Εμένα αυτό με κάνει σιγά σιγά και αποτραβιέμαι.
Ίσως σε αυτό να μην έχω δίκιο και να είναι απλά κόλλημα δικό μου. Η πλοκή σε γενικές γραμμές συμβαδίζει με το βιβλίο, αλλά πολλά αφήνονται στον αέρα και λυπάμαι που θα το πω, αλλά το πιθανότερο είναι να μην εξηγηθούν και ποτέ. Όταν αλλάζεις πράγματα και παρεκλίνεις από το βιβλίο τότε πρέπει να να είναι πολλή προσεκτική η δουλειά που θα κάνεις, αλλιώς θα επέλθει κριτική.
Και όσο αφορά την δική μας, αυστηρότατη...
Καλώς ή κακώς αυτές ήταν οι δικές μου εντυπώσεις από το πρώτο επεισόδιο του Game of Thrones.
Ξαναλέω ίσως να έχουμε πολλές απαιτήσεις και για αυτό και με όσα έχουμε δει αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια... μην περιμένετε να δείτε και πολλούς δράκους. Αυτοί που είδατε ήταν αρκετοί για φέτος.
Μακάρι να διαψευσθώ...

Υ.Γ. Θερμή παράκληση προς όλους που βλέπουν τη σειρά, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν μαζί μου, είτε είναι φανατικοί ή όχι, παρακαλώ να γράψουν σαν σχόλιο στη σελίδα στο facebook ή ακόμα και εδώ την γνώμη τους. Χωρίς να μετράνε τα λόγια τους.Αν θεωρούν υπερβολές τα όσα λέγονται παραπάνω ή αν σε κάτι συμφωνούν η θεωρούν υπερβολικό παρακαλώ να το πείτε. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο κοινό της σειράς και ΄τοι το εγχείρημα αυτό θα έχει ανταπόκριση. Αυτό που ζητάω είναι ανεξάρτητο από το blog και το ζητάω προσωπικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου