Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Καθημερινή παρακολούθηση από hackers μέσα από την κάμερα του υπολογιστή




Κάθε μήνα σημειώνονται χιλιάδες επιθέσεις hacking , με στόχους ιστοσελίδες, εταιρίες αλλά και απλούς χρήστες του διαδικτύου όπως εσύ και εγώ.     Τον τελευταίο καιρό σημειώνεται ραγδαία αύξηση  των επιθέσεων από hackers που λαμβάνουν τον έλεγχο του υπολογιστή , και ανοίγουν την κάμερα του θύματος , η οποία "γράφει" χωρίς αυτό όμως να γίνεται αντιληπτό!

Οι hackers απενεργοποιούν το φωτάκι της web-cam που μαρτυρά τη λειτουργία  της, με αποτέλεσμα πολλοί ανυποψίαστοι χρήστες να παρακολουθούνται από χιλιόμετρα μακρυά, χωρίς να το καταλαβαίνουν. Στη συνέχεια τα θύματα μπορεί να εκβιάζονται να δώσουν γυμνές φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο υλικό , με αντίποινο να δημοσιευτούν προσωπικές τους στιγμές!

Καταγεγραμμένα περιστατικά δείχνουν video από μια μητέρα που θηλάζει το παιδί της, μια οικογένεια να τρώει,  ενώ καθένας από εμάς θα μπορούσε να φανταστεί τι άλλες εικόνες και video μπορεί να υπάρχουν, φέρνοντας στο μυαλό δικές του προσωπικές στιγμές μπροστά απ' το laptop ή το pc.

Ο hacker ωστόσο δεν έχει τρόπο να "μπει" στον υπολογιστή αν ο χρήστης δεν συναινέσει. Και επειδή αν οποιοσδήποτε από εμάς έβλεπε ότι κάποιος ζητά να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή σίγουρα δεν θα του το επιτρέπαμε, καμουφλάρουν το αίτημα μέσα σε κάποια εφαρμογή που ίσως να κατεβάζαμε και να εγκαθηστούσαμε στο pc. Γι' αυτό συνηστούμε προσοχή στο τι κατεβάζετε από το διαδίκτυο, αλλά και από που το κατεβάζετε!

Επίσης όταν δεν χρησιμοποιήτε τον υπολογιστή καλό είναι να τον απενεργοποιήτε γιατι ακόμα και στο sleep mode η παρακολούθηση συνεχίζεται ! Όπως άλλωστε και η περιπλάνηση του hacker στα αρχεία του υπολογισή.

Μια ακόμα απλή μεν, αποδοτική δε, λύση είναι να καλύψετε την κάμερα του υπολογιστή με ένα κομμάτι χάρτι όσο δεν χρησιμοποιήται ώστε να αποτρέψεται κάθε κακόβουλη παρακολούθηση.

Για όσους ενδιαφέρονται παραπάνω, αξίζει να σημειώσουμε ότι η αρχή όλου αυτού πάει πίσω 15 χρόνια , όταν μια ομάδα επιστημών πληροφορικής κυκλοφόρησε το Back Orifice , ένα εργαλείο που θα έδινε τη δυνατότητα σε άτομα επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους από οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα και αν βρίσκονταν. Λειτουργικά απομακρυσμένης διαχείρισης υπολογιστών είναι πολύ συνηθισμένα και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ χρήσιμα. Εκεί βρήκαν πάτημα όμως κάποιοι κακόβουλοι που το χρησιμοποίησαν για να επιτίθενται ηλεκτρονικά σε ανυποψίαστους χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου