Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

H ΠΟΡΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ...MΗΝ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ...


<<Του άρεσε ο πόνος, και ήθελε να μου αρέσει και εμένα>>. Η τραγική δήλωση μίας ανήλικης γυναίκας στη Σερβία. Τα κλαμένα μάτια της δήλωναν τις κακουχίες και τη διαστροφή αντρών που υποτίθεται είχαν πάει εκεί για να επιβάλλουν την τάξη και την ειρήνη.
Η πορνεία και το παράνομο trafficking είναι μία εν δυνάμει παγκόσμια οικονομία με δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο ετησίως.
Είμαστε ικανοί να το σταματήσουμε;

 Πολλοί ακόμα και εμείς, είτε για να εκτονωθούν είτε να ξεδώσουν είτε για να διασκεδάσουν επισκέπτονται οίκους ανοχής ή διάφορα κέντρα με strip shows. Αναλογιστήκαμε ποτέ ποιος είναι ο αντίκτυπος;
Γυναίκες να διακινούνται και το εμπόριο λευκής σαρκός να ακμάζει.
Οι περισσότερες είχαν ένα έντονο ενδιαφέρον να εργαστούν και να ζήσουν στις κοινωνίες της Δύσης. Θα μπορούσαν σε μια χονδρική κατηγοριοποίηση να χωριστούν στις εξής υποομάδες:
α) Στις γυναίκες που εξαπατήθηκαν ολοκληρωτικά και οι οποίες πείσθηκαν πως θα εργαστούν νόμιμα ή παράνομα σε τομείς άσχετους της πορνείας. Με την προώθησή τους στην Ελλάδα υφίστανται εκβιασμούς, φυσική και ψυχική βία, συχνά και βιασμούς «επεξεργασίας» και μετάπτωσης σε εκδιδόμενη, ώστε να εξαναγκαστούν σε υπακοή και αποδοχή του καθεστώτος εκμετάλλευσης.
β) Στις γυναίκες για τις οποίες η πορνεία αποτελούσε μια πιθανή εναλλακτική λύση στο πλαίσιο ζοφερών προοπτικών για το μέλλον αλλά και προβλημάτων καθημερινής επιβίωσης.
Και στο ερώτημα γιατί μένουν ή γιατί κάθονται και συνεχίζουν οι απαντήσεις είναι πολύ απλές.
Απειλές για τις ζωές αυτών αλλά και των συγγενών τους στη χώρα προέλευσης.
Ακόμα το άγνωστο περιβάλλον και η άγνοια για τα δικαίωματά τους σε συνδυασμό με την αδράνεια-ανοχή της αστυνομίας είναι δύο παράγοντες που συντελούν στην μη πάταξη του φαινομένου.
 Στην Ελλάδα ειδικότερα εκτιμάται ότι μέχρι το 2002 είχαν αφιχθεί μέσω της διακίνησης συνολικά 17.000 αλλοδαπές γυναίκες με βασικό κορμό του διακινούμενου πληθυσμού να απαρτίζεται από Ρωσίδες, Ουκρανές, Ρουμάνες, Νιγηριανές κ.λπ
Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό.Αλλά ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης των γυναικών αυτών.Αλυσοδεμένες με ένα πιάτο φαΐ να δέχονται ξύλο για να ''στρώσουν''.
΄Η ακόμα να τις εθίζουν στα ναρκωτικά για να ''σπάσουν'' όπως λένε, κάτι που είναι πιο ωφέλιμο μιας και δεν θα έχουν σημάδια από ξυλοδαρμό αλλά και δεν θα έχουν την δύναμη να αντισταθούν σε ότι ζητήσει ο πελάτης.
Αυτό το μοντέλο εργασίας αποτελεί έναν από τους σύγχρονους τρόπους εξαναγκαστικής ανθρώπινης δουλείας.Και όταν εμπλέκονται διεθνής οργανισμοί όπως ο Ο.Η.Ε. αλλά και διάφορες ειρηνευτικές παγκόσμιας κλίμακας πολυεθνικές, τότε αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το μέγεθος αυτής της...''μπίζνας''.
Τα λεφτά που διακυβεύονται εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια και κύριο μέσο για να ευδοκιμήσουν είναι ο πόλεμος. Αφγανιστάν, Ιράκ, Σερβία. Πράσινες ζώνες και κίνηση χρημάτων υποστηριζόμενες από κυβερνήσεις και πολυεθνικές.
 Ωστόσο υπεύθυνος για την εξαναγκαστική πορνεία είναι αποκλειστικά και μόνο ο πελάτης, ο οποίος αποτελεί την κινητήρια δύναμη και χρηματοδοτεί τη σωματεμπορία. Ξέρω ακούγεται σκληρό και ίσως γεκινευμένο, αλλά αυτό είναι. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άντρες στην Ελλάδα πληρώνουν ετησίως για να έχουν τις υπηρεσίες γυναικών και παιδιών που έχουν πέσει θύματα αυτής της σεξουαλικής βιομηχανίας.
Τέλος θα αναφέρω ένα παράδειγμα για το πως εξελίσσεται το trafficking στις μέρες μας και θα κλείσω.Δεν ήθελα να σας κουράσω αλλά να αναλογιστείτε λίγο κάποια πράγματα.
Παλαιότερα εξαπατούσαν γυναίκες με το όνειρο της προοπτικής για μια δουλεία σε ανεπτυγμένες χώρες.Έτσι της έβαζαν σε κοντέινερ και μετά χανόντουσαν σε υγρά υπόγεια ή κακοφτιαγμένες στοές, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούν τις ορέξεις κάθε άντρα.
Πλέον, πολλά κορίτσια κυρίως τουρίστριες, χάνονται στις χώρες επίσκεψης.Έτσι το μεταφορικό κόστος εξαλείφεται και τα κέρδη των σωματεμπόρων αυξάνονται ραγδαία.
Είναι ο νέος τρόπος διακίνησης και δυστυχώς, σε αυτόν συμμετέχουν οι τοπικές και εθνικές αστυνομικές δυνάμεις αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου με δημοπρασίες για αγορά...σάρκας.
Εσύ μπορείς να κάνεις κάτι;
Ή καλύτερα, θέλεις;
Αν ναι,σταμάτα να συμμετέχεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου