Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν το κόσμο




Κάθε χρόνο η εταιρία υπολογιστών ΙΒΜ μελετά καινούριες ιδέες επιστημών και ερευνά το κατά πόσο είναι δυνατόν να υλοποιηθούν. Η τεχνολογία που ξεχωρίζει στο τέλος του έτους είναι τόσο καινοτόμα και βρίσκει άμεση εφαρμογή στη ζωή όλων μας, που κυριολεκτικά πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο που ζούμε!


Συνεχώς παρουσιάζονται πρωτότυπες εφευρέσεις που ίσως οι 
περισσότεροι από εμάς δεν είχαν σκεφτεί καν μέχρι τώρα ότι μπορεί να γίνουν.  Μέσα στο 2012 ξεχώρισαν 5 τεχνολογικά επιτεύγματα που αναφέρονται σε λειτουργίες και αναβαθμίσεις υπολογιστικών συστημάτων, και θα μπορούν πλεόν να έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η όραση, η μυρωδιά, η αφή, η γεύση και ο ήχος. Είχαμε ανεβάσει και παλαιότερα ένα άρθρο που αναφερόταν στο γεγονός ότι επιστήμονες προσπαθούν να μετατρέψουν τους υπολογιστές σε μηχανήματα με νοημοσύνη. Πλέον φαίνεται πως κάνουμε ένα βήμα μπροστά για την υλοποίηση αυτής της ιδέας , χάρη στους 5 επιστήμονες και τις ιδέες τους που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.


-  Αφή

Στο εγγύς μέλλον φαίνεται πως θα μπορούμε να ακουμπάμε αντικείμενα μέσα από τα κινητά μας. Για παράδειγμα στα ηλεκτρονικά μαγαζιά, εκτός από την εικόνα της μπλούζας και τη τιμή της, θα είναι δυνατόν να νοιώθουμε το ύφασμα. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα με τη βοήθεια της δόνησης στις οθόνες των κινητών που θα αποκωδικοποιούν συγκεκριμένα μηνύματα. Δείτε το παρακάτω video για περισσότερες πληροφορίες




-  Όραση

Οι υπολογιστές θα είναι πλέον σε θέση όχι μόνο να δείχνουν εικόνες στις οθόνες, αλλά να καταλαβαίνουν και τι προβάλλεται. Με σταθερά μοτίβα, όπως για παράδειγμα το μπλε και το καφέ που συναντούνται συνήθως στις παραλίες, ή τετραγωνισμένα γκρι τμήματα που δημιουργούν μια πόλη, θα μπορεί ο υπολογιστής να κατανοεί την εικόνα ! Αυτή η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην ιατρική για βελτιστοποίηση του χρόνου ανάλυσης αποτελεσμάτων , ή και για γρηγορότερη αναγνώριση κάποιας ασθένειας , όπως του καρκίνου. Για να πάρετε μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα και από τον επιστήμονα που εφηύρε αυτή τη τεχνολογία μπορείτε να δείτε το video που ακολουθεί.




- Ακοή

Ίσως η τεχνολογία που θα έχει τη μεγαλύτερη εφαρμογή στην καθημερινότητα. Εμπνευσμένη μέσα από πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου, όπως η κατανόηση του κλάμματος ενός μωρού, θα παρέχει έμπρακτη βοήθεια ακόμα και στην αναγνώριση κίνησης της γης και θα προβλέπει επικείμενους κατακλυσμούς. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να βρει εφαρμογή αυτή η τεχνολογία και καθένας που ενδιαφέρεται μπορεί να το ψάξει περαιτέρω... Προς το παρών σας δίνουμε την σχετική ομιλία του ανθρώπου που σκέφτηκε την εισαγωγή της ακοής στους υπολογιστές!





- Γεύση

Η αίσθηση της γεύσης στον άνθρωπο είναι καθαρά νευρολογικό χαρακτηριστικό. Έτσι θα μπορεί κάποιος , μελετώντας τα συστατικά ενός φαγητού, να αναγνωρίσει αν θα είναι νόστιμο για κάποιον. Εκεί επεμβαίνει ο υπολογιστής! Επίσης θα μπορεί να λαμβάνει υπόψιν προβλήματα υγείας , όπως το ζάχαρο και να παράγει ανάλογα αποτελέσματα που θα προσφέρουν στον ενδιαφερόμενο ένα εύγευστο φαγητό χωρίς όμως να του προκαλέσουν κάποιου είδους διαταραχή! Παρακολουθήστε το video παρακάτω αν σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο κομμάτι.




- Όσφρηση

Σε παρόμοια λογική με τη γεύση, οι υπολογιστές ή τα κινητά θα μπορούν να αποκωδικοποιούν τις μυρωδιές και συγκρίνοντας τα δεδομένα με νευρολογικά ερεθίσματα φυσικών μυρωδιών, θα μπορούν να παρουσιάζουν σαν αποτέλεσμα την αίσθηση της μυρωδιάς. Χρήσιμη θα φανεί μια τέτοια εφαρμογή στον τομέα της υγείας , μιας και θα είναι ικανή να αναγνωρίσει, μόνο και μόνο από τη μυρωδιά του στόματος και του σώματος γενικότερα αν είναι κρυωμένος κάποιος, ή αν πλήττεται από κάποια άλλη ασθένεια. Το σχετικό video βρίσκεται από κάτω.





Με αυτή την τεχνολογική έκρηξη είναι φανερό πως μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανικό άνθρωπο! Κάθε ερέθισμα που δεχόμαστε από την φύση θα υπάρχει κωδικοποιημένο μέσα σε μια μηχανή που αν είχε καρδιά θα μπορούσε να νοιώσει τον κόσμο γύρω του! Στα επόμενα 5 χρόνια υπολογίζεται πως όλα τα παραπάνω θα έχουν υλοποιηθεί και αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο είναι σίγουρο πως θα λύσει τα χέρια σε πολλούς ανθρώπους και θα αλλάξει τη ζωή τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου