Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Η φύση ασθμαίνει...Εσύ τι κάνεις για να αλλάξει αυτό;



Όλοι γνωρίζουμε τα σοβαρά οικολογικά προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη μας...Έχουμε όμως αναλογιστεί ποτέ ο καθένας από εμάς τι μπορούμε να κάνουμε είτε ατομικά είτε συλλογικά για να βελτιώσουμε την καταστροφή που το ίδιο το ανθρώπινο γένος έχει προκαλέσει από την άμετρη χρήση της τεχνολογίας και της επιστήμης;


Καθημερινά ακούμε ή διαβάζουμε στα διάφορα ΜΜΕ για οικολογικές καταστροφές, για τους κινδύνους που διατρέχει το περιβάλλον , η παγκόσμια χλωρίδα και πανίδα, η ατμόσφαιρα και άλλα πολλά! Το άρθρο αυτό το γράφω με αφορμή ένα κείμενο που έτυχε να διαβάσω πρόσφατα σχετικά με την ανάπτυξη και πώς αυτή οδηγεί στη φτώχεια και την οικολογική καταστροφή!Χαρακτηριστικά, το άρθρο ανέφερε ότι οι προηγμένες βιομηχανικά χώρες στην προσπάθεια τους να μειώσουν το κόστος επιζητούν φτωχά κράτη όπου το εργατικό δυναμικό όχι απλώς είναι πολύ φθηνό αλλά και ιδιαιτέρως πειθήνιο. Έτσι, οι φτωχές αυτές χώρες όχι απλώς προσφέρουν φθηνά εργατικά χέρια αλλά αναστέλλουν κανόνες και περιορισμούς που πλήττουν τόσο τα ανθρώπινα εργατικά δικαιώματα όσο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στο βωμό λοιπόν της αύξησης του κεφαλαίου διογκώνεται και η χρήση τοξικών-χημικών προϊόντων που οδηγούν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην ταυτόχρονη μόλυνση του περιβάλλοντος. Με την κατάχρηση λοιπόν της τεχνολογίας,της επιστήμης και της εκμετάλλευσης των αδύναμων χωρών το φυσικό περιβάλλον διαρκώς επιβαρύνεται.

'Yπαρχουν όμως τρόποι να βοηθήσουμε τη φύση να ανακάμψει από το τέλμα στο οποίο η ανθρωπότητα την έχει οδηγήσει. Για παράδειγμα ενώ γνωρίζουμε πως τα αποθέματα πόσιμου νερού διαρκώς ελαττώνονται δεν φροντίζουμε να κάνουμε την ατομική μας εξοικονόμηση νερού, αντιθέτως συνεχίζουμε να σπαταλάμε το νερό που χρησιμοποιούμε σκεπτόμενοι πως κανείς άλλος δε φροντίζει εξίσου γι' αυτό. Με αυτή όμως τη λογική, παραβλέποντας το πρόβλημα δε το εξαλείφουμε αλλά το διογκώνουμε. Αν ο καθένας μας ατομικά δεν κάνει τη δική του προσπάθεια να σκεφτεί οικολογικά τότε ούτε το σύνολο πρόκειται να αλλάξει.

Μία ακόμη οικολογική κίνηση είναι να ελέγξουμε τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από την άμετρη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος.Πόσες φορές άλλωστε έχουμε πληρώσει παραφουσκωμένους λογαριασμούς στη ΔΕΗ; Περίπου 40 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα από την ενέργεια που καταναλώνουμε για φωτισμό, ψύξη, θέρμανση,παραγωγή ζεστού νερού κλπ.Πολλές από τις παραπάνω εκπομπές μπορούν να μειωθούν δραστικά αν σταματήσουμε να είμαστε σπάταλοι ενεργειακά. Ένας απλός τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η χρήση πολύπριζου, συνδέστε λοιπόν τις ηλεκτρικές σας συσκευές σε ένα πολύπριζο για να έχετε ενεργειακό όφελος και μία πιο "έξυπνη" κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανακυκλώστε!!! Αν ανακυκλώνουμε τα μισά από τα απορρίμματα τα οποία παράγουμε μέσα σε ένα χρόνο θα εξοικονομήσουμε περίπου 1000kg διοξειδίου του άνθρακα. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που ανακυκλώνονται. Προτιμήστε για τις μετακινήσεις σας τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή μοιραστείτε το αυτοκίνητο σας με άλλους, έτσι και μειώνεται τα έξοδα και συμβάλετε ενεργειακά στο περιβάλλον!

Κατά τη γνώμη μου το ενεργειακό πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις.Αντιθέτως,πρέπει να αφορά όλους μας,γιατί με την ανοχή των κυβερνώντων εμείς γινόμαστε η αιτία της δημιουργίας αυτού του προβλήματος,εμείς καταστρέφουμε,εμείς μολύνουμε και αδιαφορούμε!
Θεωρώ πως η οικολογική σκέψη είναι υπόθεση παιδείας και πολιτισμού.Όλες οι περιβαλλοντικές καταστροφές έχουν ως κέντρο τους τον άνθρωπο,συνέπως είναι στο χέρι μαςνα αναρωτηθούμε για  τους τρόπους με τους οποίους θα ανατρέψουμε την ήδη υπάρχουσα κουλτούρα αδιαφορίας προς το φυσικό περιβάλλον και την αποκατάσταση της ισορροπίας του.



- Εύη Κεραμιδά -

1 σχόλιο: