Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ...ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ


Μπορεί η επιστημονική φαντασία να μην αναγνωρίζεται από αρκετούς κριτικούς ως σεβαστό είδος της λογοτεχνίας που μπορεί να συγκριθεί με τα υπόλοιπα είδη, αλλά για πολλούς από εμάς αποτελεί τον λόγο που αρχίσαμε να διαβάζουμε βιβλία. Και μάλιστα με μανία που ξεπερνάει κάθε πόρωση ή 'κόλλημα'' με κάποιο βιντεοπαιχνίδι.
Η αλήθεια είναι πως η λογοτεχνία του φανταστικού ήταν παραμελημένη για αρκετά χρόνια. Ακόμα και τώρα το εν δυνάμει κοινό αυτού του είδους είναι κυρίως έφηβοι και νέοι σε ηλικία άνθρωποι. Δεν ξέρω ίσως αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουν γνωρίσει ακόμα την ίδια τη ζωή και τις δυσκολίες της; ή ότι λόγω ηλικίας ονειροπολούν και δεν είναι τόσο πεζοί όσο οι περισσότεροι πενηντάρηδες;

Λοιπόn ορίστε κάποια βιβλία-σειρές βιβλίων που θα κάνουν να λατρέψετε το είδος του φανταστικού. Αλλά ακόμα και για όσους ήδη το έχουν τιμήσει, κάποιες επιλογές που ίσως να μην έχουν πέσει ακόμα στα χέρια τους μπορούν να αλλάξουν και τις μέχρι τώρα προτιμήσεις τους.

ΙΛΙΟΝ, ΟΛΥΜΠΟΣ
Όταν το ομηρικά έπη συναντούν τον...Dan Simmons. Δηλαδή όταν ο Όμηρος συναντά την επιστημονική φαντασία. Οι αιματηρές μάχες στα πεδία της Τροίας και οι παγκόσμιοι στρατιώτες μιας άλλης εποχής συναντιούνται...
Πραγματικά η φαντασία οργιάζει με τρόπο... περίτεχνο σε αυτά τα δύο βιβλία που έχουν αφήσει εποχή από αυτόν τον καταπληκτικό συγγραφέα.

MAYΡΟΣ ΠΥΡΓΟΣ
Η σειρά που όσοι την διάβασαν την λάτρεψαν. Ως επί το πλείστον ότι γράφει ο Stephen King είναι και μια καινούργια πύλη στη φαντασία. Μια καινούργια δίοδος σε έναν άλλο κόσμο. Πραγματικά ψάξτε το, δείτε το, ο μαύρος πύργος είναι... απλά τα πάντα.

Ταξιδεύοντας το γαλαξία με οτοστόπ
Ο Adams Douglas δημιούργησε ένα κλασικό βιβλίο. Το σύμπαν είναι ένα ταξίδι... Σαν να λέμε Ομόνοια Μοσχάτο. Η μεταφορά του στις κινηματογραφικές αίθουσες δεν ήταν και η πλέον κατάλληλη αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το βιβλίο δεν είναι απλά MUST. Δείτε το.

Τέλος δεν θα βάλω ένα βιβλίο αλλά τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία...
ΑΣΙΜΟΦ ΙΣΑΑΚ. Ότι και να πω είναι λίγο. Όποιο βιβλίο του και αν δείτε, όποια ιστορία και αν διαβάσετε σίγουρα έχει εμπνευστεί και κατά μία έννοια αντιγράψει αυτόν τον καταπληκτικό συγγραφέα που έδωσε πραγματικά μια νέα αίγλη στην επιστημονική φαντασία. Ενδεικτικά θα προτείνουμε τη σειρά ''Γαλαξιακή αυτοκρατορία'' αλλά είναι και τόσα άλλα. Σπηλιές από ατσάλι,Γυμνός ήλιος, Το τέλος της αιωνιότητας... Όλα καταπληκτικά.


Ξέρω έχω αφήσει απέξω το Dune και συγγραφείς ''τέρατα'' στο είδος αλλά θα έχουμε και δεύτερο part μην ανησυχείτε...
Δείτε αυτά και έρχονται και άλλα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου