Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Χρήματα που θα μπορούσαν να εξαλείψουν τη φτώχεια



Το άρθρο αυτό είναι συνέχεια σε ένα προηγούμενο με τίτλο''κέρδη μέσα στο 2012 που θα μπορούσαν να εξαλείψουν την παγκόσμια φτώχεια''.Είναι ο τρόπος μας να δείξουμε πως λύσεις υπάρχουν αν υπάρχει και θέληση(κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται).



Eνώ στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τα υπέρογκα ποσά που κερδίζουν ελάχιστοι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη , την ίδια ώρα που η πλειοψηφία χάνεται στο χάσμα του υποσιτισμού , σε αυτό θα μιλήσουμε για τα γιγαντιαία χρηματικά ποσά που καταστρέφονται σε ομοσπονδιακές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Είναι γεγονός πως καθημερινά σε ειδικά τραπεζικά κέντρα καταστρέφονται εκατομμύρια δολάρια, ευρώ, γιεν κ.τ.λ. λόγω ακαταλληλότητας. Βλέπετε είτε είναι φθαρμένα είτε σημαδεμένα ή οτιδήποτε άλλο. 
Αντί να καταστρέφονται δεν θα ήταν προτιμότερο να συγκεντρώνονται και να χρησιμοποιηθουν για να βοηθηθούν ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη;  Για παράδειγμα στις παραγκουπόλεις στην Βραζιλία ή στις ''χαμένες'' περιοχές της Κίνας και της Σιβηρίας.
Βέβαια δεν εννοώ να δώσουμε τα χρήματα αυτά στο χέρι κάθε ανθρώπου γιατί στην πλειοψηφία θα χαθούν βραχυπρόθεσμα είτε σε καταχρήσεις είτε σε υπερβολές με αποτέλεσμα να γίνει μία τρύπα στο νερό.
Αυτό που προτείνουμε είναι η σύσταση κέντρων υποδομών για παιδεία και για κοινωνική αλληλεγγύη.Με αυτόν τον τεόπο θέτουμε τα θεμέλια για ένα ευοίωνο μέλλον.
Δυστυχώς όμως, δεν είναι αυτός o τρόπος που κινείτε το χρήμα.
Γενικά σε κάθε νομισματικό σύστημα,είτε αυτό ονομάζεται Ηνωμένες Πολιτείες είτε Ευρώπη, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός χρημάτων που διακινούνται(θεωρητικά τουλάχιστον) πράγμα που δυσκολεύει την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων γιατί δεν βγαίνουν άλλα στην θέση τους.
Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω πως αυτά είναι ασήμαντες τυπικότητες. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως κανείς από τους ιθύνοντες δεν θα ήθελε ποτέ τον πολύ κόσμο να ευμερεί. Γιατί έτσι πλήττονται ... ''οι business''τους.
Μακάρι κάποια μέρα το πολιτικοοικονομικό σύστημα να γίνει πιο...ανθρωποκεντρικό.
Ίσως αυτό είναι απλά όραμα ενός τρελού μα... εδώ θα είμαστε και θα δούμε...

1 σχόλιο:

  1. Δεν το πιανω και πολυ το σκεπτικο... Δηλαδη τα λεφτα θα δωθουν σε αυτους που θα δουλεψουν για να χτιστουν τα κεντρα παιδείας και κοινωνικής αλληλεγγύης? Και επίσης γιατί να πηγαίνουν "χαλασμένα" χρήματα στη Βραζιλία ή στην Κίνα , αφού μετά δεν θα μπορούν να κυκλοφορίσουν ύστερα κάπου έξω από αυτές τις χώρες... Θα είναι δηλαδή κάτι σαν κάδος απορριμάτων για τα χαλασμένα χρήματα όλου του πλανήτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή