Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ιός της αστυνομίας και τρόποι αντιμετώπισης του

ΠΡΟΣΟΧΗ στον ιό της αστυνομίας!
Ο συγκεκριμένος ιός είναι τύπου trojan και αυτό που κάνει είναι να μας καλύπτει όλη την οθόνη με μια σελίδα που λέει Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία δεν  φεύγει όσες φορές και να κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας. Λέει ότι μπήκαμε σε σαιτ με πειρατικό και γενικά παράνομο υλικό. Πιο κάτω έχει δύο μπάρες στις οποίες υποτίθεται ότι  πρέπει να βάλουμε τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας και το πιν ώστε να τραβήξουν το ποσό που θα λέει σαν πρόστιμο ή θα μας λέει να καταθέσουμε κάπου το ποσό του πρόστιμου. Όλο αυτό είναι μια απάτη που πάει να ξεγελάσει τους χρήστες και να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά.
Για να διώξουμε τον ιό πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα. Πρώτα απ όλα ανοίγουμε τα windows με το  safe mode, αν έχει φύγει η σελίδα τότε κάνουμε scan με το antivirus μήπως εντοπίσει τον ιό και τον διαγράψει , σε περίπτωση που ακόμα η σελίδα της αστυνομίας δεν έχει φύγει μπαίνουμε στα windows με safe mode with comand prompt  και μέσω των εντολών από το terminal προσπαθούμε να μεταβούμε στο antivirus και να κάνουμε scan. Αν πάλι δεν γίνει τίποτα παίρνουμε ένα live cd με antivirus  και κάνουμε boot από το cd (το ρυθμίζουμε αυτό από τα bios) ώστε να βρει τον ιό.
Εάν ο υπολογιστής μας είναι dual boot και έχουμε linux τότε καλό είναι να μπούμε και εκεί όπου κατά
πάσα πιθανότητα δεν θα έχει προσχωρήσει ο ιός και να κάνουμε scan όλα τα αρχεία και αυτά των windows (στα linux έχουμε πρόσβαση και σε αρχεία από τα windows) , προτεινόμενο antivirus είναι το  doctorweb.
Τέλος , αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν ή θέλετε να κάνετε κάτι ποιο δραστικό και αποτελεσματικό ,τότε κάντε format , έτσι θα είστε σίγουροι ότι έφυγε ο ιός 100% γιατί με τους παραπάνω τρόπους μπορεί να μην φύγει εντελώς και στο μέλλον να ξαναδημιουργήσει πρόβλημα , το μόνο μείον με το format είναι ότι χάνονται όλα τα αρχεία και τα προγράμματα , βέβαια μπορεί να έχετε προνοήσει έχοντας κάνει back up ή αν έχετε linux θα μπορείτε από εκεί να σώσετε ότι θέλετε. 

4 σχόλια:

  1. Υπάρχει και άλλος τρόπος, πιο εύκολος. Σβήνετε τον υπολογιστή. Τον αποσυνδέεται από το ίντερνετ και τον ανοίγετε. Το συγκεκρίμενο "παράθυρο" ανοίγει μόνο όταν ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος στο ίντερνετ. Έπειτα έχοντας τον υπολογιστή "offline" κάνουμε είτε επαναφορά συστήματος σε ημερομηνία που δεν εμφανιζόταν το συγκεκριμένο πρόβλημα είτε χρησιμοποιούμε antivirus!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσον αφορά την επαναφορά συστήματος όντως είναι μια εναλλακτική που δεν σκεφτήκαμε!Υπάρχουν αρκετά είδη ιού της αστυνομίας ,όντως κάποιο δρα όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ , ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις που κάποιος έχει πέσει θύμα, το torjan δρα από τον υπολογιστή και δεν αλλάζει τίποτα αν είμαστε συνδεδεμένοι στο ίντερνετ.Συνήθως το trojan το έχουμε πάρει στον υπολογιστή μας και ενεργοποιείτε όταν μπούμε σε κάποιες ιστοσελίδες . Ευχαριστούμε για τη συμβουλή και την κάλυψη του κενού που αφήσαμε εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν κάνει τίποτα. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή