Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Hooliganism...ΕΚΤΡΟΠΑ ΚΑΙ ΣΚΗΝΕΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ


Μία ακόμη μάυρη σελίδα γράφτηκε στον ελληνικό αθλητισμό σήμερα.Τελικός κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε δύο κορυφαίες ευρωπαικές ομάδες.Καμμένα αυτοκίνητα σκηνές τρομοκρατίας εντός και εκτός γηπέδου.Τελικά αναρωτιέσαι βλέπω ματς αθλητικό ή μία πολεμική σύρραξη στο Αφγανιστάν;


Το φαινόμενο όμως του οπαδικού μίσους το βλέπουμε ακόμα και αν δεν πρόκειται για ντέρμπι.Όλα αυτά αλλά και ακόμα περισσότερα είναι αποτελέσματα χουλιγκανισμού και ανομίας.Προσοχή δεν αναφέρομαι σε πορείες διαμαρτυρίας(αυτό είναι μια άλλη διαφορετική ενότητα για το πως και πόσο ο χουλιγκανισμός είναι παράγωγο της αντίδρασης) αλλά σε απερίσκεπτα αψυχολόγητες μορφές καταπάτησης δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας.
Παρ'όλα αυτά θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο στον αθλητικό χουλιγκανισμό λόγω και των χθεσινών γεγονότων.Στην ποδοσαφαιρική και όχι μόνο μορφή τέτοιας βίας που αποτελεί εκρηκτικό αποσυνθετικό της κοινωνίας μας καθολικά.
Εδώ και μια δεκαπενταετία είναι ελάχιστα εκείνα τα ντέρμπι ακόμα και σε αθλήματα που δεν είναι τόσο δημοφιλή στο ευρύ κοινό(πόλο,βόλευ κ.λ.π.) που να μην έχει συμβεί περιστατικό χουλιγκανισμού.Και δεν μιλάμε φυσικά για χειρονομίες και βρισίματα αλλά για πιο ακραία φαινόμενα όπως ρίψη αντικειμένων κατά αθλητών,διαμάχες μεταξύ συνδέσμων ακόμα και τοποθέτησης εκρηκτικών σε κτήρια.Σαν αποτέλεσμα να απειλούνται ανθρώπινες ζωές.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει-αφεθεί των αρμοδίων και έχει φτάσει σε επίπεδα ψύχωσης.
Ο όχλος που απαρτίζει τα ''τάγματα εφόδου'' τέτοιων τεχνικών είναι κυρίως μικρά παιδια-έφηβοι και πορωμένοι ανεγκέφαλοι που το μόνο που κάνουν είναι να βοηθούν τους προέδρους των ομάδων,το παρακράτος και τον φανατισμό.
Εξ'άλλου τι είναι φανατισμός αν δεν υπάρχει κέρδος.Και για του λόγου το αληθές οι ίδιοι οι πρόεδροι των ομάδων συνάμα με την ανοχή του κράτους προωθούν ένα γενικότερο κλίμα φανατισμού.

Εκπομπές(όπως για παράδειγμα Τσουκαλά,Χατζηχρήστου κ.λ.π.)το μόνο που κάνουν είναι να διαιρούν και να χωρίζουν τον κόσμο σε φανέλες και να διοχετεύουν μίσος.Μίσος που ουσιαστικά δεν υπάρχει αλλά που λόγω της αδυναμίας της κοινωνίας να το τερματίσει,μεγαλώνει και φτάνει σε επίπεδα που είκοσι τριάντα,εκατό άτομα να μετατρέπουν ένα ιστορικό αθλητικό γήπεδο σε πεδίο μάχης..
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως αυτός ο θυμός,αυτό το χωρίς νόημα πάθος δεν έχει όρια και επηρρεάζει τους πάντες ακόμα και μικρά παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει ακόμα τι σημαίνει ποδόσφαιρο.
Το ίδιο συμβαίνει και με την καταπάτηση δημόσιας περιουσίας για πολιτικές πεποιθήσεις,που το μόνο που έχει σαν αποτέλεσμα είναι το κράτος να γενικεύει την κατάσταση και έτσι να πλήγεται η πλειοψηφία του πληθυσμού για απερίσκεπτες ενέργειες έξαψης.
Κλείνοντας θα ήθελα να ξανατονίσω πως όλα αυτά συμβαίνουν υπό την ανοχή και καθοδήγηση κράτους-μεγαλοεπιχειρηματιών γιατί οι μάζες είναι ευκολα χειραγωγίσιμες.Οικονομικά οφέλη αλλά και πολιτκή αστάθεια είναι αυτό που επιδιώκουν οι ιθύνοντες.Δυστυχώς δεν μένει μόνο εκεί αλλά επεκτείνεται και σε ολόκληρη την κοινωνία απειλώντας την συνοχή της.Ο ένας άνθρωπος δεν βλέπει πια τον άλλον σαν όμοιό του αλλά τον ξεχωρίζει από το χρώμα της φανέλας που επικρατεί σε μια περιοχή.
Ποδοσφαιρικά γκέτο θα τα ονόμαζα εγώ.Για αυτό η ευθύνη είναι τεράστια και η κοινωνία οφείλει να κάνει κάτι για να μην πληγεί ανεπανόρθωτα στο μέλλον.
Δεν ήθελα να σχολιάσω αυτά που έγιναν χθες στο Ελληνικό,ήθελα κάτι παραπάνω.Να αντιληφθούμε το πρόβλημα πριν γίνει.Μακάρι η κοινωνία,οι διοικήσεις και το κράτος να μην επιτρέψουν ξανά τέτοιες οπαδικές εκφάνσεις χουλιγκανισμού.
Αλλά όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα αυτό δεν έχει οικονομικό όφελος...

2 σχόλια:

  1. καθοδήγηση του κράτους? ανοχή των επιχειρηματιών? τι εννοείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kathodhghsh epixeirhmatiwn,anoxh tou kratous.Ta les anapoda file mou.
    Pisteuw h nuxh gia tsoukalades kai xatzhxrhstous einai xekatharh.O kokalhs kai h ekastote dioikhsh ths aek prowthousan tetoious tupous kai taktikes

    ΑπάντησηΔιαγραφή