Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Οι δηλώσεις αλήθειας αλλά και διαμάχης...


Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου οι Ιάπωνες στην προέλαση τους προς τα ενδότερα της ηπειρωτικής Ασίας κάνανε πολλά και βάναυσα αίσχη. Αλλά το ίδιο γίνεται σχεδόν σε κάθε περίπτωση από κάθε στρατό(πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πάντα) καθώς η ένταση και η απώλεια καθαρού μυαλού και σκέψης ωθούν τον άνθρωπο σε βαρβαρότητες και απερίσκεπτες πράξεις.
Αυτό ήρθε να πει και ο Ιάπωνας πολιτικός Τoru Hashimoto, ο οποίος είναι μάλιστα και δήμαρχος της πόλης Osaka.
To γεγονός δηλαδή, το αυτονόητο, ότι αναγνώρισε αυτές τις πράξεις και μάλιστα είπε πως και αυτό είναι το πρέπον ύστερα από τόσα χρόνια. Κάποιος πρέπει να το πει. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες κακομεταχειρίστηκαν από Ιάπωνες στρατιώτες κυρίως στην Κίνα αλλά και τη Νότια Κορέα. Μάλιστα είπε ότι σε αυτές της γυναίκες πρέπει να αναφερόμαστε με υπέρμετρο σεβασμό μιας και χρησιμοποιήθηκαν παρά την θέληση τους. Και για του λόγου το αληθές της κατονομάζει ως ''comfort women'' μιας και ωθήθηκαν στην πορνεία παρά τη θέληση τους, τις περισσότερες φορές με βάναυσο τρόπο.
Τρομερή αίσθηση και λόγο για πολιτικές διαμάχες αλλά και κοινωνικές εντάσεις  προκάλεσε και η δήλωση του πως ένα τέτοιο ''συστημα'' με ''comfort women'' είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια του πολέμου για να ικανοποιούνται οι στρατιώτες που ρισκάρουν καθημερινά της ζωές τους αλλά και να χαλαρώνουν, αν κάποιος μπορεί να το αποκαλέσει έτσι.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε επίσης και το γεγονός ότι στις δηλώσεις του ο Ιάπωνας πολιτικός αναφέρθηκε πως η ιστορία έχει γράψει πως οι Ιάπωνες φέρθηκαν με βαρβαρότητα και επιθετικότητα και μάλιστα αυτό το αποδίδει στο ότι η χώρα του ήταν εκ των ηττημένων μετά το πέρας των εχθροπραξιών. Φυσικά δεν εννοεί ότι ο λαός του δεν φέρθηκε κατά αυτόν τον τρόπο(θέλουμε να ελπίζουμε), αλλά το ότι η βαρβαρότητα ταυτίστηκε με τον Ιαπωνικό λαό, την στιγμή που όλες οι στρατιωτικές μονάδες κάθε χώρας που κατακτούσε μία περιοχή, λίγο ως πολύ φέρονταν κατά αυτόν τον τρόπο.
Η αλήθεια είναι πως η ιστορία γράφεται από τους νικητές αλλά καμιά φορά ας παραδεχτούμε και οι ίδιοι τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό φυσικά δεν μας κάνει να εξιλεωνόμαστε για τα λάθη των προγόνων μας, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να αποδίδουμε τον ύστατο φόρο σε ανθρώπους που έδωσαν και το αίμα τους για να προστατεύσουν την οικογένεια τους παραδίδοντας ακόμα και τον εαυτό τους στον εχθρό.
Και τέτοιες γυναίκες δεν υπήρξαν μόνο στην Κίνα και στη Νότιο Κορέα αλλά σε κάθε πόλη και χωριό που βρέθηκε στο μένος του πιο αιματηρού πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Θα μου πείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά και γιατί να σας ενδιαφέρει κάτι που έγινε πριν από εβδομήντα χρόνια. Ένας λόγος είναι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και κάθε φορά με τα ίδια λάθη. Και δεύτερον γιατί η κίνηση αυτή του Ιάπωνα δημάρχου μπορεί να μας βάλει σε πολλές σκέψεις αφήνοντας τον εγωισμό παραπέρα και βλέποντας τα πράγματα με το πραγματικό τους πρόσωπο. Φυσικά δεν μιλάω αποκλειστικά για στρατιωτικά γεγονότα αλλά για κάθε πτυχή της ζωής μας,είτε της προσωπικής είτε της κοινωνικής.
Πάντως όσον αφορά της γυναίκες της Κίνας που ωθήθηκαν σε αυτό το ''σύστημα'' πρέπει να αποδοθεί ο υπέρτατος φόρος αναγνώρισης θυσίας και τιμής καθώς παρόμοιες συμπεριφορές πέρασαν και από τον Ρωσικό στρατό ύστερα από την νίκη του κατά των Ιαπώνων στην Κίνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλές γυναίκες προσφερόντουσαν οικειοθελώς-κατ ανάγκη στην πορνεία για να μην βλάψουν οι εκάστοτε στρατιώτες τις κόρες και τις οικογένειές τους. Το θλιβερό είναι πως μετά από αυτή την ''ατίμαση'', η κοινωνία στεκόταν απέναντι σε αυτήν την θυσία των ηρωίδων μητέρων και τις παραγκωνούσε αντί να τις εναγκαλίσει για το ύστατο θάρρος.
Ωστόσο οι γείτονες χώρες της Ιαπωνίας θυμούνται, και τέτοιες δηλώσεις φέρνουν στη μνήμη το θλιβερό παρελθόν. Θα τους κατηγορήσει κανείς για το μένος που διατηρούν ακόμη ορισμένοι; Όχι.
Σκεφτείτε όμως αυτό, ποτέ μην ξεχνάς αλλά να συγχωρείς.

Πηγή πληροφοριών http://japandailypress.com/osakas-toru-hashimoto-says-comfort-women-were-necessary-part-of-war-1328758

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου